地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:55100    回應:93
資深會員專欄
專業機構投資者(五)加辣.磚家
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2016年11月6日
明燈.答案」呢篇序,都已經出咗成四個月,到近幾日先至肯的起心肝,寫埋篇正文。不過,唔知搞乜咁巧合,到前日寫完想 POST 果陣,竟然撞正某人玩加辣喎!有時,命運呢家嘢,真喺唔到你唔信。

唔講得

本來諗住將正文擱置,遲啲先至再 POST,反正大家嘅焦點,都會放哂响個加辣度,咁我又可以懶多一段時間。但尋日我再翻睇一次,政府加辣記者會嘅足本,就發現咗一個非常關鍵嘅重點,而對呢一點,所有傳媒、評論員,甚至相信各位,都錯判哂。至於喺啲乜,响一切塵埃落定之前,好抱歉,唔講得。

我將正文關於地產果部份,抽咗出嚟,融合埋對加辣嘅討論,寫成咗今日嘅文章。所以,呢篇會成為正文嘅上半部;至於下半部,就會比較宏觀同理念性,遲啲再整理後出。

可接受但冇必要

寫完一大堆 INTRO,終於可以入正題啦!話說,前日政府突然加辣,跟手湯博士就火速出文,佢話,新辣招唔喺新招,只喺修正,可以解決高價樓投資者,轉移買細價樓嘅問題喎!佢仲話,加辣可以冷卻一下樓市,應對將來可能出現,供應過剩嘅情況。所以佢認為,新辣招,可以接受。

同博士一樣,我都認為,今次加辣,喺可以接受嘅。嗱嗱嗱!千祈唔好老屈我轉軚,我從來都喺反對 CY 嘅樓市辣招,反對佢嘅消極施政,呢個立場,直到今時今日,一啲都冇變過。我話可以接受嘅,唔喺辣招本身,而喺今次加辣呢個動作。

不過,我嘅原因,同博士嘅截然不同。細價樓加 15%,都一樣遠遠平過高價樓加 15% 啦!又點會阻擋到,啲具實力嘅高價樓投資者,轉移去買細價樓嘅誘因?阻得到嘅,都只喺猛車邊買多間收租果啲,小型物業投資者啫!尋日有新盤出售,响冇推出針