地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:8507    回應:6
文亮言
失業率已經見頂
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2021年2月19日

  有老友話失業率升至7%,專家們話仲有得升,非常擔心香港經濟環境,我話唔使擔心,在去年今日,失業率只得2.9%,不過大家撲緊口罩,不少公司打算結業,當時我真的擔心,現在我認為最壞的情況已經過去,香港人準備接種疫苗,過一兩個月應該會與國內恢復通關,香港經濟亦即將復甦,如果我沒有推測錯誤,失業率已經見頂,下一個月會有輕微跌幅,老友話唔信。

  如果不是有疫情第四波,香港的失業率是不會上升,第四波來得太突然,而且政府推出限時限聚令太長時間,令到更多公司結業,這亦是導致失業率上升原因,但近日有不少食肆,公司開業,吸納了不少失業人士,如果沒有疫情第五波,失業率應該見頂,但願如此。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 過一兩個月應該會與國內恢復通關 2021-02-19 16:24:28
乜上面仲有大花筒咩?
2. 講多無謂 2021-02-19 22:16:02
留名見7.5。
3. 元朗灣區人 2021-02-20 08:15:28
如果期待本地消費復蘇,機會大。

如果生意佬期待老表擁落來消費,有點不切實在。

澳門都未見。

香港個袋臭晒…落來俾班民主疆屍叫支乜,支乜? 俾錢買難受?
4. 烏合之眾 2021-02-20 12:50:16
唔覺得中秋前會通到關, 以黃物既各種腦殘不配合對抗, 冇可能清到零
5. SYB 2021-02-20 19:53:32
有股票托價沽貨的感覺,但買樓注碼大數十倍
6. 鳥6 2021-02-21 12:58:49
失業率同本港樓價無關係。現時香港的購買力主要來自Balance  Sheet (資產負債表), 而不是 P and L (損益表)。香港班50後60後好多都大把錢,得益於香港黃金歲月的繁榮。 班老野有冇工開都無所謂。佢地 舊年在美股港股及Bitcoin 及Tesla賺到的錢比人工不知要多幾多倍.  

香港已經一早變成用錢搵錢,貧富差距加大的資產主義社會,用 失業率來判斷樓價走勢已經不合時宜。

失業率咁高,穩抽一手快手都要落500萬。  

同意今年本港失業率創新高, 但係你要接受股市都樓市同時亦都會破頂。吹到漲,真係萬惡的資產主義。要怪就怪全世界政府瘋狂印鈔吧。