地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:8493    回應:3
敢說亮話

茶餐廳亂話(1023)流亡去英國的人其實去錯了地方

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年9月22日

  今早去到茶餐廳,見到有一個外號蘇東坡的人回流,冇人問點解,那位客人話去到英國,似乎不受歡迎,在倫敦唔使講,利物浦,曼城等地亦差不多,以為講香港獨立會受人歡迎,點知根本冇人睬佢,所以就回流,老闆話他去錯地方,道不同不相為謀,如果去蘇格蘭,愛爾蘭,加泰隆那,台灣,魁北克等地方,應該會受歡迎,因為那些地方搞緊獨立,大家同聲同氣,有共同話題,英格蘭是不歡迎香港流亡人士。

  老闆問客人,既然已經移民,點解要回流,客人話英國佬很少食魷魚,而他專職是賣魷魚,搵唔到食,於是回流,客人走了之後,有人問老闆,點解佢會叫做蘇東坡,老闆話那人賣魷魚,剛啱又叫阿坡,客人話明白。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
3. 引刀一快 2021-09-22 11:32:22
阿邊個好似係魁北克果個國家嘅公民啊。
4. 十一哥 2021-09-22 20:34:16
刀刀 灰不黑係省…唔係國家,話事偈而家先蒲頭…去咗痕大維權哩,保持冷靜呀吓⋯⋯以前沖動已經比汪汪狗老點咗…切了小年頭,唔好再做儍事啦⋯⋯老師傅唔好亂撞呀!
5. 引刀一快 2021-09-23 06:40:05
魁北克所處果個國家,叫做楓葉國,阿邊個十一果個宗主國嘛。

維權?我淨係見過十一仔隻五仔唔派息,十一仔網上吶喊維權咋喎。