地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:14954    回應:1
敢說亮話

茶餐廳亂話(1550)G7變成G10+1

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年6月29日

  今早去到茶餐廳,老闆恭喜台灣客人,連中國俄羅斯都冇資格入的G7,現在變成G10+1,多了三個G是韓國,澳洲以及紐西蘭,+1是台灣,由此可見,台灣在世界上舉足輕重,應該飲杯。

  台灣客人話今次大件事,台灣人想和平統一都唔得,加入了G10+1這個大社團,一切都要依照社團的意思行事,老頂話要打,想唔打都唔得,+1是什麼意思,即是掛藍燈籠,未正式成為社團成員,有乜依郁,真係揸住碌竹,所以,台灣是否願意做+1,最好嚟一次公投,如果大部份人同意,以後有什麼結果都唔好賴任何人,估計不會有公投,因為結果未必會符合G10的意願。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2022-06-29 10:58:43
俄佬想入冇得入,係抵死嘅,但係中國冇得入,就真係冤哉枉也,俾俄佬累死。

呢單嘢,唔應該用三國去評,應該用水滸。