地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:18875    回應:3
文亮語

冇恆大債券的人都希望中央政府救恆大

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年10月17日

  在一個投資班,導師問學員有冇持有恆大債券,不多,導師認為學員是不好意思回答,於是問學員中央政府是否應該救恆大,反應出奇的好,學員差不多一致認為中央政府應該救恆大,導師於是話學員沒有講真心話,明明持有恆大債券又唔認,如果沒有持有恆大債券,又點解認為中央政府要救恆大。

  有學員表示,的確沒有持有恆大債券,不過持有另一些更高息的債券,如果政府救恆大,代表要救所有發行高息債券的機構,他便不用擔心,不過,政府如果救恆大,相信會有更多高息債券出現,始終有一日,政府話救無可救,損失比今日唔救恆大大得多,導師話自己應該退位讓賢。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2021-10-17 15:53:37
救唔救、同點樣救債券,唔敢講。不過一定救樓花,恆大唔使爛尾嘅,交樓會遲啲。

2. 十一哥 2021-10-17 23:36:05
刀刀 心中果百9幾抑…咁多抑鬱…揾唔揾到交替救下呀?

3. 引刀一快 2021-10-18 01:02:37
十一仔,交替就留返俾你,你急用,替死。
哈哈哈哈