地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:21250    回應:2
文亮語

股市會跌到幾時

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年7月28日

  昨晚食飯時,老婆話今年股市反傳統智慧,本來是五窮六絕七翻身,但五不窮,六不絕,七月才擔心,踏入七月已經跌了接近4000點,尤其是在這兩日,無端端分別跌超過1000點,令到佢班大媽朋友損失慘重,正所謂聞戰鼓而思良將,大媽們叫老婆問下我股市究竟跌到幾時,或者幾時反彈。

  我話傳統智慧所講的五窮六絕七翻身是指農曆,農曆七月初一是8月8號,所以,股市在8月應該會反彈,不過,沒有絕對保證,香港人玩股票很保守,有不少老友這兩日仲好開心,話股市大跌,給他們入市良機,老婆同意,佢班大媽朋友輸還輸,但已經準備入市,就算唔入市,都唔會盲目出貨,其實,股市最怕一些盲目出貨的人,本來是小調整變成大冧,總之都是一句話,小注怡情。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 元 2021-07-28 13:46:15
金融戰開打?

或者咁推論:

1.策略上,質低港股。
2.資金入市
3.公佈好消息

二,三年的佈局。 特首,中央官员信心满溢,天踏不下了的。
3. 望東樓 2021-07-29 16:51:54
心理學家話對一般投資者而言,假如大市上升一成所賺到嘅錢俾佢哋嘅快感係x,當大市下跌一成所輸到同樣多嘅錢所俾佢哋嘅痛係2x。咁大家會明白點解係隔離唔睇好就猶如殺人父母。

從另一角度出發,每一次金融風暴都係財富大洗牌,危機、危機,危險嘅背面就係機遇。有大把平貨買點解唔好?畢菲特話齋:「你成世人食漢堡又點會期望牛肉貴」。咁當然假如閣下高槓桿已經果位下注一注獨贏七穿一咁就幫你唔到囉。