地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:3676    回應:2
文亮語

疫苗的冷飯菜汁究竟點解

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年6月10日

  昨日有老友到公司吹水,佢問我是否收到風,否則唔會用冷飯菜汁來形容日本送給台灣的疫苗,至於冷飯菜汁究竟點解,一字咁淺,就是過期,有消息傳出,亦有圖為證,不過就唔知真定假,今次日本送給台灣的疫苗是在五月底到期,雖然,疫苗或者仍然有效,但在規格上是過期,如果香港超市出現過期食物,一定會畀人將軍將到傻,民進黨仲要千多萬謝,今次台灣人的面被蔡小姐丟清光。

  今次可能是美國佬同日本仔一齊玩台灣,美國佬的75萬疫苗是期票,日本是過期貨,玩完之後就做生意,有駁腳會去搵時鐘,話有未過期疫苗出售,仲係現貨,不過貴少少,唔係好多,一倍而已,蔡小姐可能唔知,萬華區那些阿公店就用這個方法屈客,搞到阿公㷫烚烚,就迫住要買多幾個鐘才可以人與人的連結,今次,台灣除了用五代戰機現價,買四代二手戰機,又買来豬之後,再買貴價疫苗,台灣人死慳死抵,慳埋慳埋走去做寃大頭。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. onclerkclerk 2021-06-10 18:01:02
Best before 過少少期都可以用,尤其是日本來的。香港之前有五六千廢青著草台灣,拿他們作為過期日本疫苗的白老鼠最好不過。
2. 曾代理 2021-06-10 19:29:58
台灣總統係台灣人民選舉出來,所有的事情只能默默承受。