地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:15395    回應:3
文亮語

移民失去「天時地利人和」

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年6月29日

  昨晚與客食飯,佢話有朋友回流,理由是移民之後失去了天時地利人和,客人明白什麼是地利人和,但天時是什麼,三國演義又沒有講到明,只是諸葛亮話曹操佔天時,孫權佔地利,劉備佔人和,天時是否指天氣,香港人去到英國唔習慣當地天氣,老友搞錯,天氣屬於地利。

  羅貫中雖然冇講到明什麼是天時,但在三國演義中有多次提及曹操挾天子以令諸侯,天時是曹操是丞相,其他只是諸候,如果曹操不是挾持漢獻帝,他只是一名普通諸候。移民去到英國,他們是不會承認香港的大學文憑,以及香港的資歴經驗,唔該去做倉務員,外賣小哥,那些不需要大學學歷,此謂失去天時,客人半信半疑,但又唔敢質疑我。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2022-06-30 04:39:52
個人睇法,依家天時係大灣區,地利係大灣區,人和都係大灣區。

全世界度度經濟都差,大陸一樣差,其實大灣區都差,不過,將來一定係火車頭。
依家廣州啲地鐵,蜘蛛網🕸️咁,不久將來東莞中山都直接坐到,咁久啲嘅將來,深圳甚至香港,不在話下。
廣州呢度嘅風土人情,剛剛好係香港人同內地人中間,依然係粵語主導嘅地區,兼具兩邊部分優點,但係冇兼具太多兩邊嘅缺點,廣州會係香港人住得最愜意嘅地方。
天時地利人和,仲有平樓賣,快啲上網VR睇樓喇。
2. 向饭民说不 2022-06-30 09:01:23
引刀,講人話的時候,我都會撐。
3. 引刀一快 2022-07-01 04:15:08
哎吔,我唔識睇狗文,樓上講乜呢?